Επαναφορά από Καταστροφή

Επαναφορά από καταστροφή και πλάνο αποκατάστασης

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να κάνεις τα πάντα για να είσαι επιτυχημένος, απλά να βλέπεις δυνάμεις έξω από τον έλεγχό σου – όπως ένας σεισμός, μια πυρκαγιά ή μια κυβερνο-επιθέση – ξαφνικά να καταστήσουν την επιχείρησή σας μη λειτουργική.

Το χειρότερο είναι ότι οι καταστροφές μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις. Το 40-60% των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από κάποια καταστροφή δεν ξανανοίγουν ποτέ τις πόρτες τους και το 90% των μικρών επιχειρήσεων που δεν ξανανοίγουν εντός πέντε ημερών από την καταστροφή αποτυγχάνουν και γίνονται μη λειτουργικές μέσα σε διάστημα ενός έτους. Ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν το χρόνο και τους πόρους για να προγραμματίσουν και να επιβιώσουν από καταστροφές, πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα σχέδιο για μια τέτοια αποτυχία.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να δημιουργούν και να ενημερώνουν τακτικά ένα σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών. Για να αποφύγετε ένα καταστροφικό γεγονός, θα πρέπει να διαθέτετε ένα πλάνο αντιμετώπισης και επαναφοράς από καταστροφές. Η GeniusNet έχοντας καταρτίσει σχέδια αποκατάστασης από καταστροφή για το σύνολο του πελατολογίου της, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, διαθέτει την τεχνογνωσία να δημιουργήσει και το δικό σας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησής σας.

Ένα σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών είναι ένα έγγραφο που διευκρινίζει πώς η επιχείρησή σας θα ανακάμψει από ένα καταστροφικό γεγονός.

Όταν είστε βέβαιοι ότι όλοι οι εργαζόμενοί σας είναι ασφαλείς και υγιείς μετά από μια καταστροφή, η υλοποίηση του σχεδίου αποκατάστασης καταστροφών θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιχείρηση. Μια έγκαιρη και καλά σχεδιασμένη ανάκαμψη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της πτώχευσης και της επιβίωσης της επιχείρησής σας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καταστροφικών γεγονότων. Τα παρακάτω βήματα εστιάζουν στη δημιουργία ενός σχεδίου αποκατάστασης καταστροφών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν χάσετε το γραφείο σας αλλά όχι στις δυνατότητες παραγωγής της επιχείρησής σας. Για παράδειγμα, μια προσέγγιση παρόμοια με αυτή που ακολουθεί θα ήταν κατάλληλη αν μια πυρκαγιά ή άλλο γεγονός κατέστρεψε τα γραφεία των επιχειρήσεων για μια επιχείρηση κατασκευής, αλλά όχι το εργοστάσιο.

Κάντε μια λίστα κρίσιμων εργασιών

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός σχεδίου αποκατάστασης καταστροφών είναι η δημιουργία μιας λίστας όλων των θέσεων εργασίας που θα πρέπει να μεταφερθούν σε μια εναλλακτική θέση, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί.
Στη συνέχεια, σημειώστε με ένα αστέρι ή αστερίσκο τις εργασίες που θα θεωρούσατε κρίσιμες για να συνεχίσετε να λειτουργείτε εάν βρισκόσασταν σε κατάσταση αποκατάστασης καταστροφών.
Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών και το λογιστικό προσωπικό θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως κρίσιμοι, ενώ οι τηλεπωλήσεις ατόμων που πραγματοποιούν κλήσεις εξερχόμενων πωλήσεων ενδέχεται να είναι δευτερεύουσες.

Καταγράψτε τον Απαραίτητο εξοπλισμό του γραφείου

Για κάθε υπάλληλο, απαριθμήστε μόνο τον απαραίτητο εξοπλισμό γραφείου και τα έπιπλα που χρειάζονται για να εκτελέσουν την εργασία τους. Να θυμάστε ότι, σε περίπτωση καταστροφής, ο χώρος, τα χρήματα και ο χρόνος θα είναι ασφαλισμένοι.
Επικεντρωθείτε στα πραγματικά αναγκαία αντικείμενα και όχι σε όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή. Η λίστα αποκατάστασης καταστροφών μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

• Γραφείο και καρέκλα
• Υπολογιστή
• Λογισμικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
• Τηλέφωνο
• Σύστημα σημείου πώλησης

Καταγράψτε τον Εξοπλισμό υποστήριξης

Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στο βασικό εξοπλισμό γραφείου που χρησιμοποιείται πίσω από τις σκηνές. Τα τηλέφωνα στα γραφεία των αντιπροσώπων υπηρεσίας πρέπει να συνδεθούν στο τηλεφωνικό δίκτυο.
Οι υπολογιστές στο γραφείο πρέπει να συνδεθούν με κάποιο είδος διακομιστή ή εφαρμογή που επιτρέπει την παραλαβή των παραγγελιών, την αποστολή των υλικών, τις υπηρεσίες που πρέπει να εκτελεστούν, την αποστολή τιμολογίων ή την πληρωμή μισθοδοσίας.
Περπατήστε στο γραφείο σας και θα δείτε τα πράγματα που συνδέουν την επιχείρησή σας μαζί.

Η λίστα αποκατάστασης καταστροφών μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

• Back-up servers
• Αντίγραφα σημαντικού λογισμικού
• Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων
• Επιχειρησιακό σύστημα τηλεφώνου
• Γραφείο ασφαλείας
• Καθημερινά χρηματικά αποταμιευτικά μετρητά εκκίνησης

Σχέδιο για εναλλακτικό χώρο γραφείου

Τώρα που έχετε μια λίστα με ανθρώπους, έπιπλα και εξοπλισμό, θα χρειαστείτε ένα φυσικό μέρος για να τα τοποθετήσετε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να νοικιάσετε χώρους γραφείων και να το αφήσετε κενό. Αυτό που σημαίνει είναι ότι θα πρέπει να έχετε ήδη ερευνήσει αρκετές εναλλακτικές θέσεις για να μεταφέρετε το γραφείο σας σε περίπτωση καταστροφής.

Οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να περιλαμβάνουν ένα ή όλα τα παρακάτω:

• Τοπικός κτηματομεσίτης με κατάλογο κενών διαθέσιμων χώρων γραφείου
• Μια συμφωνία με μια γειτονική επιχείρηση για να μοιράζονται χώρους γραφείων σε περίπτωση καταστροφής μιας καταστροφής
• Μια επιλογή μετεγκατάστασης στην επιχείρησή σας (για παράδειγμα, μετεγκατάσταση σε ένα άδειο μέρος της αποθήκης)
• Ένα σχέδιο που επιτρέπει στους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως από το σπίτι ή από ένα τοπικό ενοικιαζόμενο χώρο έως ότου αποκατασταθεί το γραφείο
• Μια λίστα με χώρους συνεργασίας στην περιοχή

Ασφάλεια και Προϋπολογισμός

Αφού αποφασίσετε πού να τοποθετήσετε τους ανθρώπους, θα πρέπει να αρχίσετε να τις αγοράζετε ό, τι χρειάζονται για να κάνουν τις δουλειές τους εάν έχουν καταστραφεί.
Εκτιμήστε πόσο θα κοστίσει η αντικατάσταση κάθε κομμάτι από τη λίστα του απαραίτητου εξοπλισμού γραφείου που δημιουργήσατε στο δεύτερο βήμα.

Ο χρόνος που ξοδεύετε τώρα σε αυτήν την εργασία θα ξυρίσει τις ημέρες αργίας της διαδικασίας ανάκτησης αργότερα, επειδή θα είστε σε θέση να δώσετε μια λίστα στην ασφαλιστική σας εταιρεία αναφέροντας ακριβώς τι χρειάζεστε και πιθανότατα θα λάβετε έναν ασφαλιστικό έλεγχο νωρίτερα.

Μοιραστείτε το και φυλάξτε το εκτός τόπου

Το καλύτερο σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών δεν θα σας κάνει κανένα καλό εάν καίγεται στη φωτιά ή κανείς δεν μπορεί να το βρει.
Η καλύτερη στρατηγική είναι να μοιραστείτε το σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών με τουλάχιστον ένα άλλο άτομο στην επιχείρησή σας και βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον ένα αντίγραφο είναι αποθηκευμένο ψηφιακά ή εκτός τόπου.

Αποθηκεύστε ψηφιακά αντίγραφα οποιουδήποτε κρίσιμου λογισμικού, αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων και απαραίτητα αρχεία ή έγγραφα χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία που βασίζεται σε σύννεφο ή αποθηκεύστε τα σε ένα σκληρό δίσκο που κρατάτε σε ασφαλές μέρος έξω από το γραφείο.

Η DataCube έχοντας εκπονήσει πλειάδα σχεδίων για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις είναι εδώ να σας προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών ώστε να μπορέσει η επιχείρησή σας να κατανοήσει πιθανούς κινδύνους και απειλές, να σχεδιάσει τις υποδομές σας ώστε να μπορεί η επιχείρηση να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε σενάριο, να θεσπίσει διαδικασίες αντιμετώπισης, να εκπαιδεύσει το προσωπικό, να συμβουλέψει και να ελέγχει την αρτιότητα του σχεδίου.